top of page

Een Feng Shui tuin

         Wonen in een huis, zelfs als dat huis de beste feng shui heeft, betekent compromissen sluiten, aangezien de binnenomgeving altijd enigszins kunstmatig is.

Het is makkelijker om natuurlijke, levende chi in huis te halen als uw huis omgeven wordt door natuur of als u een tuin heeft. 

         Door uw droomtuin aan te leggen kunt u uw woningomgeven met een chi die u inspireert en die tegelijkertijd kalmte geeft.Wanneer u de tuin in loopt, kunt u zich ook nog eens direct door deze chi laten omgeven. Als uw tuin groot genoeg is, kunt u in de verschillende delen verschillende

      soorten stemmingen aanbrengen, zodat u de sfeer kunt kiezen waar u op dat moment behoefte aan heeft. 

             Een open ruimte moedigt chi bijvoorbeeld aan om snel te stromen, terwijl chi op een klein beschut plekje meer blijft hangen.

De basisprincipes van het Feng Shui vinden hun oorsprong in China.

Feng Shui is een levenswijze die ons helpt in harmonie te leven met onze omgeving.

Als u in een huis woont met een tuin eromheen die weelderig en fleurig is, met evenwicht tussen licht en schaduw, zult u veel voorspoed kennen.

Uw gezin zal gelukkig zijn, uw relaties zullen harmonieus zijn, uw carrière zal voorspoedig verlopen en uw bedrijf zal bloeien. U zult sterk en gezond

zijn, en vol levenslust.

De Chinezen noemen dit goed Feng Shui, want het betekent dat de energie rond uw woning evenwichtig en heilzaam is. 

De basis van Feng Shui is CHI. Chi is een nauwelijks waarneembare elektromagnetische energie waarmee de energie van uw gevoelsleven en verbinding staat met de wereld om u heen. Uw stemming in huis wordt bepaald doordat uw eigen Chi zich vermengt met de Chi van uw woning. Het is makkelijker om natuurlijke, levende Chi in huis te halen als uw huis omgeven wordt door natuur of als u een tuin heeft. In het volgende tekst worden enkele manieren besproken om de Chi rond uw huis ten volste te benutten en een betere band met de natuur te scheppen, zodat uw energieveld wordt gevoed door dat van planten, bloemen en dieren uit de directe omgeving. Hiernaast staan belangrijke aanwijzingen om uw band met de natuur te versteken.

-Planten, bloemen, hout, zonlicht en frisse lucht halen natuurlijke Chi van buiten naar binnen.

- Met een tuin kunt u de natuur naar uw huis toe halen. Bovendien heeft u invloed op het soort Chi in de tuin.

- Met een waterelement in de tuin haalt u gezonde water – Chi uw eigen energieveld binnen , waardoor u makkelijker uw vitaliteit behoudt.

- Padden bepalen voor een deel hoe Chi door de tuin stroomt. U kunt de tuin zo ontwerpen dat de energie rond uw huis stroomt en naar

binnen wordt geleid.

- Beelden en kunstwerken geven gezicht aan de tuin en kunnen u inspireren en een positief gevoel geven.

- De bomen en planten in de tuin en rond uw huis bepalen hoe de Chi uit de hemel zich vermengt met de Chi van de aarde.

Dit proces heeft een grote invloed op uw stemming.

- In een serre bent u dicht bij de natuur, maar toch binnen. In een klimaat waarin u niet het hele jaar buiten van uw tuin kunt genieten,

is een serre een goede aanwinst.  

-  Feng Shui voor de tuin is cruciaal, omdat de ligging van het land om een pad heen de kwaliteit van de energie rond dat pand bepaalt.

Een Feng Shui concentreert zich op landschap en vorm. Het terrein rond een gebouw wordt geanalyseerd - de contouren en hoogteverschillen.

   Tuin Feng Shui moet altijd beginnen met onderzoek van het landschap.

Planten groeien het beste waar Chi samenkomt. In de natuurlijke omgeving gebeurt dit waar twee natuurlijke elementen elkaar ontmoeten:

- aan de rand van een vijver, waar aarde en water elkaar ontmoeten;

- aan de rand van een border, waar bomen en heesters schaduw en beschutting bieden aan kleinere planten, die daar beter groeien omdat er meer licht is;

- en rond een gemengde haag, waar een keur aan planten en diertjes hun eigen ecosysteem vormen. 

Positieve punten in een tuin zijn: een gezonde vegetatie; zandvogels; goed onderhouden huizen en tuinen; vruchtbare grond; bomen; frisse lucht en een goede luchtstroom: helder, rustig stromend water.

Negatieve punten in een tuin: stilstaand of snelstromend water; hoogspanningsmasten en bovengrondse kabels; zenders voor elektromagnetische golven; slechte kwaliteit lucht door gasreservoirs, rokende schoorstenen, druk verkeer en met name verkeersopstoppingen; ongezond uitziende begroeing.

Om meer natuurlijke Chi naar binnen te halen en op die manier binnenhuis meer bloot te staan aan natuurlijke Chi moet u dingen uw huis binnenhalen

die Chi in zich hebben en kunnen afgeven.

- Met bloembakken aan de buitenkant van de ramen ontstaat een sterke Chi vlak buiten het raam, waardoor deze energie makkelijker naar binnen kan komen.

- Als u geen tuin heeft, is een balkon de perfecte plek om dicht bij huis wat levende Chi te creëren.

De principes van tuin Feng Shui kunnen met veel succes worden toegepast op plantenbakken, handmandjes en bloempotten.

bottom of page